Kumaş türleri nelerdir, kumaş türlerinin kullanıldığı alanlar, en çok tercih edilen kumaşlar gibi çeşitli soruların cevaplandığı içeriğimizde kumaşlarla ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Kumaş, birbirlerine paralel ve dik olan ipliklerin ya da liflerin altından, üstünden geçmesiyle oluşmaktadır. Kumaş tekstil liflerinin düzgün bir yüzey ve değişmez kalınlıkta ince bir doku oluşturacak şekilde bir araya getirilmesiyle elde edilen her tür yapıya verilen genel addır.
Kumaşların çeşitlerine göre dokusu ve yapıları’ da farklıdır.
Kumaşın, Keten kumaş, Pamuklu kumaş, Yünlü kumaş, İpek kumaş, Kaşmir kumaş, Akrilik kumaş, Lateks kumaş, Naylon kumaş, Polyester kumaş, Saten kumaş, Angora kumaş gibi çeşitleri vardır.
Keten bitkisinin liflerinden üretilmekte olan bu tür doğal bir kumaş türüdür. Keten kumaş genel olarak yaz aylarında kullanılır bunun sebebi ise; hafif, ince ve nefes alabilen bir yapıya sahip olmasıdır.
Nefes Alabilen Yapıda Olması; Keten kumaşın ince dokusu sayesinde hava geçirgenliğinin yüksek olmasıyla cilt ile temasında rahatlık ve serinlik sağlar.
Dayanıklılık; Keten bitkisinden elde edilen liflerin doğal oluşundan dolayı oldukça dayanıklı bir malzemedir.
Hipoalerjenik; Doğal bir yapıya sahip olduğundan alerjiye neden olma ihtimali oldukça azdır.
Stil ve Görünüm; Genelde yazları tercih edildiğinden rahatlığı ve şıklığı öne çıkardığı için tercih edilir.
Pamuk liflerinden üretilen doğal bir kumaş türüdür. Yapısı gereği yumuşak ve nefes alan bir tür olması tercih edilmesinde avantaj sağlar.
Nefes Alabilen Yapıda Oluşu; Pamuklu kumaşın, hava geçirgenliğinin yüksek olmasından dolayı cilt ile teması sırasında serinlik ve rahatlık sağlar.
Emici Yapısı; Pamuğun, nemi emme özelliği sayesinde teri ve nemli hissi ciltten uzaklaştırır.
Dayanıklı Oluşu; Pamuklu kumaşların bakımı doğru yapıldığında oldukça dayanıklı kumaşlardır.
Yünlü kumaş doğal bir yapıya sahiptir. Bunun sebebi, koyun, keçi ve diğer hayvanların yünlerinden elde edilmesidir. Yünlü kumaşların kalınlığından dolayı genellikle kış aylarında tercih edilir.
Sıcak ve Yalıtımlı Oluşu; Yün kumaşın, tüyler arasındaki biriken hava kabarcıkları sayesinde vücuda sıcaklık sağlar.
Esnek ve Dayanıklı Oluşu; Yünlü kumaşlar, esnek yapılarından dolayı dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
Nem Emiciliği; Yün yapısından dolayı nemi emmesiyle bilinir ve nemli havalarda bile kuru kalmanıza olanak sağlar.
Bakımı; Yün kumaşın doğal yapısı su ve lekelere karşı daha dirençli olmasını sağlar. Bu sayede bakımı kolaydır.
İpek böceklerinin koza adılı özel bir salgı türü vardır. Bu salgı sayesinde ortaya çıkan kumaşlar doğal kumaşlardır. İpek kumaşın lüks bir kumaş türüne sahip olmasının sebebi, ince, parlak ve pürüzsüz dokuya sahip olmasıdır.
Pürüzsüz ve Parlak Oluşu; Parlak ve pürüzsüz yapısı, ipek kumaşı lüks ve benzersiz kılmaktadır.
Nefes Alabilmesi; İpek kumaşın hava geçirgenliği yüksek olduğundan cilt ile temasında rahatlık ve serinlik hissi yaratır.
Hafifliği ve Esnekliği; ipek kumaş hafif olduğundan esnek ve rahat bir kumaş türüdür.
Sıcaklık ve Serinlik; İpek kumaş, sıcak havalarda serin, serin havalarda ise sıcak tutma özelliğine sahiptir.
Kaşmir keçilerinin alt kısımlarda bulunan ince ve yumuşak tüylerden elde edilen lüks bir kumaş türüdür. Bu kumaş türü sıcaklığı, yumuşaklığı ve hafif yapıda olmasıyla bilinir.
Sıcak ve Yalıtımlı Oluşu; Kaşmir kumaş sıcak tutma özelliği ile bilinir ve kış aylarında vücudu soğuktan korur.
Hafif Oluşu; Yapısı gereği yumuşak bir kumaş türüdür ve giyimde rahatlık ve hareket özgürlüğü sağlar.
Nefes Alabilmesi; Hava geçirgenliği yüksek olduğundan vücut üzerinde rahatlık ve serinlik sağlar.
Sentetik elyaf türlerinden biri olan bu kumaş türü akrilik liflerinden elde edilmiştir. Akrilik kumaş dayanıklılığı ve hafifliğiyle öne çıkmaktadır.
Dayanıklı Oluşu; Yapısı gereği dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu sayede uzun ömürlü olmasını sağlar.
Renk Haslığı; Güneş ışınlarına karşı dayanıklı olan bu kumaş türü renk atması gibi olumsuz durumlarla karşılaşılmaz.
Hafiflik; Akrilik kumaş türü hafif özelliğiyle giyime oldukça elverişlidir.
Doğal ve sentetik lateks adı verilen, elastik bir malzemeden üretilen esnek bir kumaş türüdür. Lateks kumaşın öne çıkan özellikleri, dayanıklılığı, esnekliği ve sıvı direncinin fazla oluşudur.
Esnekliği; Lateks kumaşının esnekliği sayesinde vücuda tam oturur ve hareket özgürlüğü sağlar.
Sıvı Direnci; Yapısı gereği sıvılara karşı dayanıklı olan bir kumaş türüdür.
Dayanıklı Oluşu; Lateks kumaşın içerdiği malzemeler dayanıklı olduğundan uzun ömürlü bir yapıya sahiptir.
Sentetik bir polimer olan naylon liflerinden üretilen bu kumaş dayanıklı ve hafiftir. Naylon kumaşların sıvı direnci ve dayanıklılığı yüksektir.
Dayanıklılık; Yapısı gereği dayanıklılığı yüksek olan naylon kumaşlar ile üretilen ürünler uzun ömürlü kullanım sağlamaktadır.
Hafif Oluşu; Naylon kumaş yapısı gereği hafif ve rahat bir kumaş türüdür.
Sentetik polimer liflerinden üretilen polyester kumaş dayanıklı, hafif ve ekonomik bir kumaş türüdür.
Dayanıklı Oluşu; Yapısı gereği dayanıklı olan bu kumaş türü uzun süre dayanıklılığını korur.
Renk Haslığı; Güneş ışınlarına karşı dayanıklı olan bu kumaş türü renk atması yapmaz.
Esnek Yapısı; Polyester, içerdiği malzemelerden dolayı esnek bir yapıya sahiptir. Bu sayede hareket özgürlüğünü arttırır.
Parlak ve pürüzsüz dokuya sahip olan bu kumaş türü genellikle şıklığa ve lüks görünüme önem verenlerin tercih ettiği bir kumaş türüdür.
Parlaklık; Yapısı gereği şık ve parlak görünüme sahiptir. Bu sayede özel günlerin vazgeçilmez kumaşlarındandır.
Yumuşaklık; Saten kumaşın pürüzsüz görüntüsünün altında yumuşak bir yapı vardır. Bu özelliği giyimde rahatlık sağlamaktadır.
Angora tavşanlarının tüylerinden elde edilen bir tür lüks kumaştır.
Bu kumaş, yumuşaklığı, hafifliği ve sıcak tutma özelliğiyle bilinir. Angora kumaşı genellikle soğuk havalarda tercih edilir.
Yumuşaklık; Yapısı gereği yumuşak ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir
Sıcaklığı; Angora kumaşı sıcak tutması ile bilinir. Bu sebeple en çok soğuk havalarda kullanılmaktadır.
Hafif Oluşu; Angora kumaşı hafif bir malzeme olduğundan giyimde rahatlık sağlar.
Nefes Alabilirlik; Hava geçirgenliği yüksek bir kumaş türü olmasından dolayı cilt ile temasında rahatlık ve serinlik sağlar.
Kumaşlar kişisel tercihlere ve mevsimlere göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte en çok tercih edilen kumaş türleri ise, Pamuk kumaş, Polyester kumaş, Keten kumaş, İpek kumaş
KUMAŞ TÜRLERİ VE KULLANILDIĞI ÜRÜNLER
Pamuğun yumuşak ve nefes alabilen bir yapıda olması, tişörtler, gömlekler ve pantolonlar gibi birçok üründe kullanılmasına olanak sağlamaktadır.
Polyester kumaş, dayanıklılığı ve kolay bakımı ile birlikte, dış giyimde, pantolonlarda ve takım elbiselerde kullanılmaktadır.
Keten kumaş hafif yapısıyla bilinir ve genelde sıcak havalarda tercih edilir. Keten Kumaş genel olarak, gömlekler, pantolonlar, elbiseler, takım elbiseler gibi ürünlerde kullanılır.
İpek kumaşın tercih edildiği yerler genel olarak özel günlerdir. Bu sebeple ipek kumaşın kullanıldığı parçalar, gömlekler, mendiller ve kravat gibi ürünlerdir.
Kumaş Türleri yazımızda keten kumaş, polyester kumaş, pamuklu kumaş, ipek kumaş gibi çeşitli kumaş türlerini inceledik. Cengiz İnler erkek klasik giyim ürünlerimizde en çok tercih edilen kumaş malzemesi pamuk kumaştır. Uzman modacı tasarımları ve kaliteli işçilik ile kumaşlar en güzel hale gelmektedir. Takım elbise ve smokin modellerinde kullanılan kumaş türleri genellikle yün kumaş, polyester kumaş ve ipekli ürünler sıkça tercih edilmektedir. Kanalımız ı takip ederek en güncel koleksiyonlarımızdan haberdar olabilirsiniz.